Gdje je “Zlatna dolina”?

Razmišlja li netko o vikend izletima? Evo nam Uskrsa kada možemo ugrabiti par dana slobodnog za uživanciju u prirodi i kulturi. Znam da ovo zvuči kao neka reklama, ali samo dijelim s vama stvari koje su i meni zanimljive. Ali da, i mogu pomoći lokalnim ljudima 🙂

Jeste li znali da je Park prirode Papuk uvršten na Unesco listu geoparkova? Od ovih potresa moram priznati da kad čitam da je geološki lokalitet Rupnica „fenomen nastao iz vulkana, prirodnim mozaikom stijena poslaganih poput golemih kamenih stupova“ nadam se da su ti geološki procesi sada završeni, i da se ispod ne kuha ništa novog.

Park obuhvaća i dio Krndije – s jednim imenom koje sigurno izaziva jako ugodne asocijacije! Kutjevo!

A kad na geografskoj karti pogledate slavonsko gorje, oblik gorja baš tu negdje ima oblik ruke koja nešto zahvaća! Zlatnu dolinu! Vallis Aurea se smjestila u kotlini i koliko je bila cijenjena govori i njeno ime – preživjelo je gotovo 2000 godina, od Rimljana. A znamo da su Rimljani znali uživati i cijeniti dobre stvari: dobru zemlju, jelo i piće.

Smještaj obitelji Blašković u Pleternici : vrhunsko vino od aronije! Uz vino, garantirana i dobra i obilna hrana 🙂

Na ulazu u Požešku kotlinu je mali grad Pleternica u kojem možemo naučiti i saznati osnovne stvari o Zlatnoj dolini. Zašto „zlatna“? Jer je bila na dnu Panonskog mora! O Interpretacijskom centru pročitajte tekst naših kolegica iz Muza:
https://muze.hr/proizvodi/posjetiteljski-centri/terra-panonica-je-otvorena/

Muzej bećarca vas podsjeća da će sve što učinite biti podvrgnuto kolektivnom komentaru i kritici – na duhovit i provokativan način.

Kratke priče o Pleternici bi vas mogle iznenaditi, toliko događaja i značajnih ljudi, a tako se rijetko spominju! Što vam govori ime udovice Clicquot (zvuči francuski, sigurno ima veze s vinima …), Cesta ruža i vina, glagoljica iz 14. stoljeća…  Evo i adrese s koje možete krenuti pripremati svoje izlete: https://tz.pleternica.hr/price/

Srdačan pozdrav

Samia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *